top of page

"50/50" vie katsojat sirkuksen menneisyyteen ja tulevaan


Vuoden 2023 esitys 50/50 on erilaisten sirkuslajien muodostama kokonaisuus, joka irrottautuu usein maanpinnasta. Sirkusartistien kehonhallinta hämmästyttää, ja jokaisen esiintyjän taidokkuus nousee esitysnumeroissa draaman kaaren kautta huippuunsa. Maan vetovoimasta voi karata mitä erikoisemmilla tavoilla!


50/50, tuttavallisemmin "Fifty-Fifty", vie katsojansa sirkuksen historiaan ja tulevaisuuteen, viisikymmentä vuotta molempiin suuntiin. Uusi sirkus irtaantui perinteisestä sirkuksesta ja kasvoi omakseen 1960-luvulla, jolloin sen mahdollisuudet vapautuivat. Nykysirkus voi olla mitä vain, myös pelkän viihdyttämisen ulkopuolella. Se voi inspiroida katsojansa pohtimaan ja esittämään kysymyksiä. Mitä onkaan tulevaisuuden sirkus, voiko esimerkiksi tekoäly korvata koskaan ihmisten esittämää sirkusta? Entä jos koneen mahdollinen virheettömyys poistaisi inhimillisten sattumusten mahdollisuuden ja sirkusartistien näyttämät tunteet?


Saarni Sirkus haluaa olla ennen kaikkea sirkus ihmisiltä ihmisille!


50/50 on usean tekijän luoma kokonaisuus. Idean takana ovat Saarni Sirkuksen omistajat, toimitusjohtaja Aarni Pahajoki sekä Anna Heinänen. Tanssikoreografian on suunnitellut Sanni Sarlin-Takayama, ja koko esiintyvä ryhmä on osallistunut esityksen muotoiluun, rytmittämiseen ja kokoamiseen. 50/50 tuo katsojille tutuksi useita eri sirkuslajeja, joista mm. hiuksista roikunta saattaa olla monelle uutta.


Sirkusteltta on näyttämönä intiimi, se tuo artistit läsnäolevasti suoraan katsojan kokemusalueelle. Kun muutoin pimeässä teltassa valokeilat kohdistuvat lavalle, syntyy esitykseen naulitseva hetki. Tunnelma sirkusteltan sisällä elää vahvasti musiikin ja valojen johdolla. Katsojat saavat kokea niin komiikkaa, jännitystä kuin hämmästystäkin. Monille tutut kappaleet menneiden vuosikymmenten varrelta saattavat nostattaa hiukan vanhemmissa katsojissa jopa nostalgiaa. Taiteenlajina sirkusesitys antaa kokonaisvaltaisen kokemuksen: liikettä, ääniä ja yhdessä kokemista.


Saarni Sirkuksen kiertue matkaa läpi Suomen aina syyskuuhun asti. Yleisöllä on mahdollisuus tulla tutustumaan artisteihin ja sirkusvälineisiin avoimissa ovissa, joita järjestetään useilla paikkakunnilla varsinaisten esitysten lomassa.


Ovelta tuntia ennen esityksen alkua.


Nähdään sirkuksella!


Kuva: @Aroi Iora


739 katselukertaa0 kommenttia

Comments


Saarni Sirkus logo, cirque stamp
bottom of page